maandag 23 januari 2012

Linzensoep op maandag

Geïnspireerd door de blog van Nada uit het Midden-Oosten; in die regio worden linzen veel meer gegeten dan bij ons. Er stond een leuk recept op haar blog vandaag, en de week eens gezond en vezelrijk beginnen kan natuurlijk geen kwaad na een weekend van quiche en spek!
Hier in Nederland hebben linzen nog steeds een beetje nuffig imago geloof ik, linzen is iets voor vegetariërs, terwijl het zo'n heerlijke peulvrucht is.  Toegegeven, vroeger kwam je op een feestje nog wel eens zo'n linzentaart tegen waar niet doorheen te vechten was, te gaar en te droog.
Er bestaan veel verschillende soorten, hier zie je meestal de bruine linzen, zeker als ze ingeblikt zijn.
Bij Le Puy-en-Velay in de Franse Auvergne vind je de bijna zoetige groene linzen,  rond de Middellandse Zee vooral de grote rode.
Le Puy-en-Velay, Haute Loire, bakermat van de groene linzen.
 In Frankrijk was de groene soort uit de Haute Loire zelfs de eerste groente die een AOC kreeg, dezelfde variëteit wordt ook in de Berry geteeld en heeft daar een Label Rouge gekregen. Label Rouge is een kwaliteitskeurmerk van de Franse overheid, aanvankelijk werd het keurmerk alleen aan gevogelte gegeven. Fokkers van gevogelte uit Landes en de Périgord wilde zich in 1965 al onderscheiden van de opkomende bioindustrie en drongen bij de overheid aan op een kwaliteitskeurmerk.
De Fransen noemen linzen ook wel Caviar Végétal, er is zelfs een zwarte soort die Beluga heet.
In het Nabije Oosten werd de plant al 6500 voor C. geteeld, twee eeuwen later kwamen de linzen ook in West-Europa voor. Canada en India zijn met afstand de grootste producenten ter wereld, de Chinezen houden er zeker niet van.
Linzensoep werd vooral door Joden en Turken gegeten, in het Oude Testament komt ook rode linzensoep voor, Erzau zou zijn eerste geboorterecht aan z'n broer Jakob verkocht hebben voor een bordje linzensoep!
 Ruwweg volg ik het recept van Nada, maar ja het is maandag, veel verder als onze grootgrutter kom ik ook niet vandaag,  dus het wordt een blikje bruine linzen!
De boodschappen!

  • 1 blikje linzen, uitlekgewicht 360 gram
  • 1 middelgrote ui
  • 2 bospenen
  • 2 kleine tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 aardappel
  • 1 chioggia bietje
  • 1/2 teen knoflook
  • laurier en tijm als bouquet garni
  • 1 blokje groentebouillon en 1 blokje kippenbouillon
  • kummel en vers gemalen peper
  • beetje verse room
  • beetje fijngehakte koriander
Alle groentes schoonmaken en fijnsnijden, samen met het vocht van de linzen onder water zetten, bouquet garni erbij, alles zo'n 25 minuten laten koken. Vervolgens het bouquet verwijderen en fijnmalen, maar de staafmixer alleen blijkt niet voldoende, dus ik gooi er nog een gang met de passe-vite achteraan.
Goed op temperatuur laten komen en op smaak brengen met kummel en peper, beetje room erbij en dan nog even met staafmixer erdoor. Garneren met een beetje verse koriander.
De soep smaakt heerlijk, maar die van Nada is mooier van kleur!

4 opmerkingen:

  1. Good research Eric, I'm learning from it!
    Back in Morocco, we only have 1 type of lentils. I was stunned by the different types of lentil in the Middle East, because of the existence of a huge Indo-Pakistani community who love cooking pulses.
    They have a wide array from white lentils such as urad dal to little black lentils. I hope I get to try them all..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello Nada, Nice recipe, maybe I'll try to find your 'red' Lentils in Antwerp, probably I'll stop by there tomorrow, maybe I can find the "feuilles de brique" also!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Da's dan weer jammer, Eric, dat je noodgedwongen een blikje hebt moeten gebruiken. Natuurvoedingswinkels hebben ook wel vaak gedroogde linzen, maar de aller- allerbeste zijn idd Le Puy-linzen. Ik heb ze ooit een keer kunnen kopen bij Hanos groothandel. Later ben ik ze nooit meer tegengekomen. Helaas, want het is een wereld van verschil ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach ja het is niet alle dagen feest... het was tenslotte maandag! De Makro hier heeft ze dacht ik ook, het voordeel van linzen is dat je ze niet 24 uur hoeft te weken zoals bij bonen.
    Dat is wel handig, vooral als je zoals ik 'last minute' besluit om wat te gaan koken.

    BeantwoordenVerwijderen