De pompoen kwam 7000 v. C. al voor in Midden- en Zuid-Amerika en was een populaire groente bij de Indianen. Vermoedelijk zijn ze pas na Columbus in Europa aangetroffen. Er zijn vele soorten en maten, de reuzenpompoen kan wel 70 kg wegen en een doorsnede van een meter halen, sommige soorten worden zelfs speciaal als veevoeder geteeld.
Frankrijk, September 2005, wat liggen ze er mooi bij, ik moest me beheersen! |
De Muskuspompoen is voor de keuken waarschijnlijk het meest geschikt en heeft een volle zoete smaak, het vruchtvlees is lichtgeel en stevig.
Van de pitten wordt in de Oostenrijkse provincie Steiermark smakelijke en intens groene olie gemaakt die vooral als slaolie gebruikt wordt. Pas na de jaren 70 van de vorige eeuw raakte deze olie ook buiten de Steiermark in trek, in het zuiden van de provincie heeft de olie zelfs een heuse AOC. Als de olie verhit wordt verdwijnt de kruidige notensmaak, de Oostenrijkers gebruiken de olie o.a. om pesto mee te maken.
Kürbiskernöl, foto gepikt bij Stock-Food. |
Het intense zoete van de pompoen gaat heel goed samen met zure en scherpe smaken, hier een recept voor mijn soepje:
- 1,5 kg pompoen
- 4 middelgrote aardappelen
- 1 grote ui fijngesneden
- bouquet garni van (verse) tijm, laurier en rozemarijn
- 1 tablet kippenbouillon en 1 tablet groentebouillon
- cayennepeper
- flinke mespunt kerrie
- beetje Harissa
- beetje room of crême fraiche
- vers gehakte koriander of peterselie
- oud stokbrood voor croutons
- 1 fijngekepen teen knoflook
- boter om te bakken
Laat zo kort mogelijk koken, een minuutje of twintig, als de aardappelen gaar zijn, is de rest dat ook. Haal het bouquet-garni er weer uit en blaas de staafmixer er doorheen, zorg dat alles goed fijn gemalen wordt, doe er een snuifje cayennepeper bij. Proef en houdt de soep warm op een vlamverdeler.
Bak de croutons in roomboter op matig vuur, en voeg als laatste, als het vuur uit is, de knoflook toe.
Breng de soep voorzichtig op smaak met de Harissa en de kerrie, doe er een scheut room bij en draai nog eens de staafmixer door de soep, garneer met koriander of peterselie.
Niks bijzonders zou je zeggen, maar de kerrie vond ik wel apart, dat leerde ik afgelopen November in Frankrijk van mijn Duitse vriend Ralf, die een heerlijke pompoensoep met kerrie serveerde!
Frankrijk, November 2011, Ralf dient de soep op! |
Mijn pompoensoep met Harissa en kerrie. |
Een onuitputtelijke inspiratiebron, vooral in de V.S. en Frankrijk. |
Haloween XXL in de V.S. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten