Wie herinnert zich niet de prachtige foto in het beroemde poezenboek van Piet Schreuders, waar een kat in de bek van een kabeljauw zit.
De bewuste foto uit het Grote Boek van de Poezenkrant, door Piet Schreuders gemaakt. |
De gedroogde versie wordt stokvis genoemd, en was te exporteren en derhalve erg populair in zuidelijke landen, de Italianen zijn er gek op, en in Frankrijk maakt men er brandade van.
Het waren waarschijnlijk de Vikingen die in de 9e eeuw de kabeljauw ten tijde van de bezetting van Normandië naar Frankrijk brachten, bovendien droogden zij de kabeljauw ook voor het eerst op hun lange reizen over de Atlantische oceaan.
Het liefste koop ik een kabeljauw in z'n geheel en gebruik ik er alles van, de koppen en de graten voor de lekkerste vissoep!
Helaas moet je het af en toe doen met een fileetje van de AH, zoals vandaag, maar niet getreurd, ik maak er een pittige zoetzure saus bij op basis van arrabbiata en harissa.
Voor de saus:
- 2 dl witte wijnazijn
- afgestreken eetlepel rietsuiker
- 2 volle eetlepels arrabbiata
- scheut witte wijn
- vers gemalen peper
- blikje of tube harissa(Phare du Cap Bon) of verse
- theelepel maizena
- verse koriander
Harissa uit Tunesië |
Voila, het resultaat. |
Garneer met verse koriander blaadjes.
Voor de pesto van winterspinazie:
- 500 gram winterspinazie
- 50 gram gepelde en geroosterde hazelnoten
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- theelepel zeezout
- vers gemalen peper
- 2 grote tenen knoflook
- 1 sjalotje
- goede olijfolie
Was de winterspinazie in ruim water, spinazie is altijd zanderig, dus twee keer wassen kan geen kwaad. Verwijder de nerven en stelen, laat goed uitlekken en haal even door de slacentrifuge.
Kneus de hazelnoten even met een vijzel en rooster ze in een koekenpan zonder olie, maal ze fijn in een oude koffiemolen of zoiets.
Verhit een wokpan met wat olijfolie en doe de spinazie erbij, haal de knoflook en de sjalot door een knijper en voeg die samen met het zeezout toe en roer alles door elkaar. Laat de spinazie een beetje afkoelen als ze gaar is en knijp het water eruit en maal fijn met een staafmixer. Voeg het notenmengsel en de kaas toe met wat olijfolie en vers gemalen peper, haal nu nogmaals de staafmixer erdoor, proef nog eens, klaar!
Pesto van winterspinazie, met hazelnoten en Parmezaanse kaas. |
Heb een linkjein de "etenstijd" http://paper.li/hprins/1362305198 geplaatst
BeantwoordenVerwijderen