zaterdag 19 maart 2011

Bulots (wulken) uit de Noordzee

Bulots zijn vaak erg groot hier, daarom vis ik altijd de kleintjes er tussenuit als ik ze tegenkom!
Vermoedelijk worden de kleintjes naar het buitenland geëxporteerd.
Maandenlang heb ik ze niet gezien, maar vandaag lagen ze ineens op de Utrechtse markt, waarschijnlijk vanwege hun impopulariteit hier, waren ze spotgoedkoop, ongeveer een derde van de Franse prijs.
Langdurig spoelen om het zand eruit te krijgen!
Bulots, Mer du Nord, echt populair bij de Chti's.

Zet de bulots vervolgens 20 minuten onder water met een flinke scheut witte wijn azijn. Daarna nogmaals spoelen.
 Bij toeval lag er nog wat van het groene loof van lenteuitjes op het aanrecht, meteen fijngesneden, samen met wat wortel, een flinke scheut witte wijn en een beetje sherry, 1 kruidnagel, een halve steranijs en water tot de slakkenhuizen juist onder staan, vervolgens 25 minuten zachtjes koken.
De poes, altijd een enthousiaste medestander bij dit soort exercities!

De Bulots afkoelen en serveren met zelfgemaakte mayonaise en fijn gehakte peterselie.
Zelfgemaakte mayonaise, onontbeerlijk bij bulots.

1 opmerking:

  1. wij doen het zo: opzetten in koud water, 15 min laten zacht koken ,dan laten afkoelen in eigen vocht. Altijd lekker

    BeantwoordenVerwijderen