De Romeinse keuken onderscheidt zich enigszins van de rest van Italië, de Joden hebben grote invloed gehad op de bereiding van het voedsel in deze stad. In de eerste eeuw na Christus kwamen ze als slaven naar Rome, het was eigenlijk de eerste en grootste gedwongen volksverhuizing van Joden naar het westen. In 62 v. Christus was Judea immers onder de voet gelopen door de Romeinen en werd het land een vazalstaat van Rome.
Later kwamen ook Joodse handelaren via Sicilië en Sardinië naar het zuiden van Italië, steden als Napels kenden grote Joodse gemeenschappen. Eerst werden ze door Ferdinand van Spanje in 1492 weggejaagd uit het zuidelijk deel Van Italië, de Joden trokken toen massaal naar Rome en soms nog noordelijker. Alleen al vanaf Sicilië vluchtten 35.000 Joden noordwaarts. In 1559 maakte Paus Paulus de IV het karwei af door ze in getto's op te sluiten, hier was het bizar genoeg dat hun 'Italiaanse' keuken tot ontwikkeling kwam, vlees hadden ze vaak niet, met het gevolg dat ze bijzonder creatief met groente werden.
Joodse getto in Rome |
La Taverna del Ghetto |
Voor 4 personen:
- 4 ongepaneerde kalfsschnitzels van 125 gram, liefst dun gesneden
- 4 grote verse blaadjes salie
- 4 plakken dun gesneden plakjes parmaham, of uit Valle d'Aosta
- vers gemalen peper
- 1 glas droge witte wijn
- een paar geur- en smaakloze houten tandenstokers
- olijfolie om te bakken
- klontje boter
- beetje farine fluide of bloem
Verwarm de oven voor op 180˚ en leg er vast een ovenschaal in. Bak nu in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur het vlees rondom mooi bruin in de olijfolie. Doe het kalfsvlees in de ovenschaal en laat nog een minuutje of zes in de oven garen. Kiep het eventuele restant olijfolie uit de pan en zet 'm weer op het vuur, voeg de boter toe en laat die smelten, doe er een beetje farine fluide of gewone bloem bij en roer het aanzetsel samen met een flinke scheut witte wijn los, zodat er een heel licht gebonden witte wijnsausje ontstaat.
Serveer in het voorjaar met dubbel gedopte verse tuinbonen of eet de saltimbocca met een paar verse asperges, in de winter zou ik er wat dun gesneden venkel uit de wok bij serveren.
Los van alle andere recepten is het mijns inziens belangrijk dat er verse salie gebruikt wordt en het vlees met de ham daadwerkelijk opgerold wordt, maar al te vaak zie je vooral in restaurants dat het plakje ham aan het kalfsvlees gespeld is en dat het zo even aan weerszijden gebakken wordt.
Juist door het oprollen trekt de smaak van de salie door het vlees.
Met Asperges, ja het was in juni van dit jaar! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten