Vroeger fermenteerde men de verse vis samen met rijst om 'm zodoende te kunnen conserveren, nu dit niet meer nodig is gebruiken de Japanners verse vis als vulling.
Nu ben ik op het vlak van rauwe vis nog niet veel verder gekomen dan zalm en tonijn, maar als beide maximaal vers zijn, smaken ze toch heel lekker. Rauwe garnalen en rauwe inktvis heb ik nog niet aangedurfd.
Met zalmeitjes en wasabi. |
De Sushirijst verlevendig ik met verse en zeer fijngesneden groentes, de mogelijkheden daarin zijn vrijwel onbeperkt vind ik.
Om Sushirijst te koken:
- 150 gram Sushirijst(is bijna overal te krijgen)
- voldoende water met wat zeezout(ik volg de aanwijzing op de verpakking)
- na het koken nog minstens een kwartier in gesloten laten staan
- als de rijst enigszins is afgekoeld doe ik wat rijstazijn en een theelepel suiker erbij(proeven!)
- verder meng ik rode peper, citroengras en lenteui door, let wel, zeer dijn gesneden
Welnu voor de vulling:
- rauwe tonijn, zalm, garnaal, inktvis, zalmeitjes, zolang het maar uit zee komt
- komkommer, wortel, asperges, paprika, Spaanse peper, ui
- ter garnering: bieslook, verse koriander, peterselie, zeewier, citroen, sesamzaadjes
Maak het uiteinde voorzichtig nat en plak vast, snijd met een vlijmscherp mes de Sushirol in dunnere of dikkere plakken en garneer indien nodig.
De rijst plakt enorm, spoel je gereedschap af en toe in water. |
Wasabi een soort groene Japanse mierikswortel smaakt heerlijk scherp en past er goed bij evenals wat zoute of neutrale sojasaus. Om de smaak te neutraliseren eet men wel een hapje zure gember(in vocht gelegd, verkrijgbaar in potjes) tussen de verschillende Sushis, als je van gember houd kan ik het aanbevelen!
Links een stukje zure gember, verkrijgbaar als Sushu Ginger. |
Je kunt de Sushirijst ook in een vormpje duwen, zoals een borrelglas of een vorm voor een ijsblokje, goed aanduwen eruit storten, de zijkanten b.v. met sesamzaad garneren en bovenop weer vis of groente.
Korianderblad Sesamzaadjes |
Als je er de tijd voor neemt... |
Tijdens de research voor dit stukje kwam ik er bij toeval achter dat het vooral in Amerika en Azië erg 'in' is om de Sushis vanaf het lichaam van een naakte man of vrouw te eten...voor de lekkere trek waarschijnlijk?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten