Zij koken voortreffelijk, onze Vlaamse buren in Frankrijk. Wat hebben we er al niet gegeten... zalm in wijn met mierikswortel, tartiflette uit de Savoie, gegrild varken met ratatouille, coq au vin, confit de canard au salsifis...en altijd bourgondisch en ruim besprenkeld met prachtige wijnen uit de streek.
R. en J. uit Vlaanderen. |
Dolma in het Turks letterlijk: gevuld. |
Dolma's worden meestal met gekruide rijst en pijnboompitten gevuld, soms zit er ook wat gehakt door de rijst.
J. heeft echt haar best gedaan, de dolma's zijn keurig gerold en worden warm opgediend in een pittige tomatensaus.
De dolma's van J. |
We drinken er Gris de Grenache uit Lablachère bij, een wijn die laatste jaren sterk verbeterd is en steeds populairder wordt.
De foto is als voorbeeld, heb geen fles uit Lablachère voorhanden. |
Maar wij hebben ook een druif, dus waarom niet, we gaan het ook gewoon proberen!
Dolma's voor 2 personen:
- 75 gram langkorrelige rauwe rijst
- 50 gram lamsgehakt
- 1 middelgrote ui fijngesneden
- 1 teentje knoflook
- 35 gram geroosterde pijnboompitten
- wat rozijnen, ook fijngesneden
- komijnzaad
- 1/3 Spaanse rode peper fijngesneden
- fijngehakte peterselie, dille en munt, in de volumeverhouding: 2:2:1
- 1 eigeel
- citroensap
- 3 dl bouillon
- olijfolie
- wijnbladeren
Blancheer de druivenblaadjes een paar minuten en laat ze uitlekken.
Zou het jonge blad zacht genoeg zijn? Druivenblad even pocheren! |
Doe ook de rijst na een minuut of zeven garen in de kom. Voeg nu de groene kruiden en het komijnzaad, de rozijnen en het gehakt toe en roer alles goed door elkaar, voeg als laatste het eigeel toe.
Strooi er wat vers gemalen peper over, zout hoeft niet, daar alles straks in de bouillon gegaard wordt.
Leg een wijnblad met de nerfkant naar boven en de kant van het steeltje naar je toe op het werkvlak. Doe een eetlepel vulling in het midden op de onderkant van het blad, vouw de randen naar binnen en rol het op. Doe zo voort met de rest van de vulling en de bladeren.
Vriendin B. maakt er prachtige pakketjes van! |
Ik kwam niet zo snel aan lamsgehakt, dus werd het rundergehakt, en verdorie het komijnzaad vergeten!
En toch smaakte het geweldig, vroeger vond ik er eigenlijk geen bal aan, alleen het woord al benam je de eetlust. Wellicht deed de naam ook te veel denken aan Dolle Mina's een soort gehaktstaaf die je in de snackbar kon krijgen, tot mijn niet geringe verbazing bestaan ze nog steeds. Meestal kwamen de dolma's uit een blik, of bij de een of andere obscure Griekse winkel vandaan, verdronken in de spijsolie.
En nu smaken ze zowaar voortreffelijk, zoals onlangs bij R. en J., we zullen ze dankbaar blijven voor het sublieme idee... van je eigen druivenbladeren dolma's maken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten