donderdag 3 maart 2011

Tajine, Marokko

Toen ik jaren geleden ooit voor werk onderweg was in Marokko, bood onze taxichauffeur, met wie we dagen achtereen hadden opgetrokken ons een maaltijd aan.
Hij toog naar de markt en kocht daar een groot stuk lamsvlees, joeg vervolgens zijn moeder de keuken in en bood ons muntthee aan "whiskey maroccain" zoals ie daar genoemd werd. Al snel werd duidelijk dat het nog eindeloos zou duren alvorens het eten klaar zou zijn, en die tijd hadden we natuurlijk niet. Ik zal niet licht vergeten hoe na een uurtje en de vierde pot "whiskey maroccain" er een schaal met heerlijke couscous op tafel kwam vergezeld van een grote tajine met taai lamsvlees!
de markt in Marakesch jaren 90
Nu had ik onlangs het geluk om via Marktplaats een tajine van het merk Le Creuset te vinden, prachtig ding werkelijk, nagenoeg ongebruikt en voor maar 55 euro, nieuw kosten ze tegenwoordig zo'n slordige 130 euro. Bijkomend voordeel is dat de tajine van Le Creuset van gietijzer is en een 'schoorsteen' van aardewerk heeft, daardoor wat minder breekbaar. Bovendien zijn de meeste tajines die je hier vind bedoeld als decoratie en zitten derhalve tjokvol giftige pigmenten en andere gevaarlijke stoffen.

Gisteren heb ik 'm voor de 2e keer gebruikt, in de wijk Lombok te Utrecht bij de Islamitische slagerij een stukje heerlijk lamsvlees gekocht, het lamsvlees daar heeft over het algemeen veel meer smaak als bij de AH, en is bovendien vaak ruim de helft goedkoper.
Voor de tajine had ik 4 ons lamsvlees waar nadat het bot en vet eraf was zo'n 3 ons van overbleef net genoeg voor twee personen. Mijn zus(een echt kooktalent) had laatst voor mij een paar stukjes geelwortel en wat vers citroengras meegebracht dat kwam nu wel van pas!
Tajine van Le Creusot

Recept voor Tajine met lamsvlees:
  • lamsschouder in stukken ongeveer  2 bij 3 cm
  • 2 kleine rode uien in grove stukken gesneden
  • klein stukje geelwortel fijngesneden
  • wat gedroogde pruimen met pit, het liefst uit Agen(F)
  • wat gedroogde abrikozen
  • een handje vol fijngesneden koriander
  • beetje fijngehakt citroengras(sereh)
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 halve clementine

Het lamsvlees even snel dichtschroeien met olijfolie in een koekenpan met dikke bodem, op het laatst even de stukken ui en de geelwortel erbij even doorroeren en het aanzetsel met een beetje witte wijn losroeren. Intussen de tajine op een laag pitje verwarmen, de rest van de ingrediënten erbij, schoorsteen erop en zo'n 2 uur laten staan tussentijds even omscheppen. Het laatste half uur een halve clementine uitknijpen en even mee laten stoven.
Na twee uur valt het vlees nog niet uit elkaar, wat vers gehakte koriander erover net voor het opdienen smaakt erg lekker. Als groente heb ik er gewokte spinazie met een beetje olijfolie en geroosterde pijnboompitten bij gegeven. Moet zeggen dat ik het zout niet gemist heb.... maar de liefhebber kan dat natuurlijk altijd nog toevoegen.
Geelwortel wordt ook wel kurkuma(latijn) of koenjit(maleis) genoemd, kleurt ook je handen en snijplank geel.
Tajine met lamsvlees en gedroogde vruchten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten