dinsdag 29 maart 2011

Noord Afrikaanse fruitsalade met munt

Eenvoudiger kan bijna niet en toch is de smaak bijzonder. Bovendien weer een gerecht waar de munt een verbindende functie heeft. Watermeloenen worden veel gegeten in Noord Afrika, op de markten zie je overal mannen die eindeloos de grote vruchten bekloppen om te bepalen of ze wel rijp genoeg zijn, hoe holler de klank hoe rijper de vrucht beweert men.
  • 1 watermeloen
  • een paar grote handsinaasappelen
  • 1 bosje verse munt
Neem een stuk watermeloen en wip de pitten eruit als ze te groot zijn om in te slikken, snijd het vruchtvlees in niet al te kleine stukken. Snijd een paar grote sinaasappelen in plakken en snijd de schil weg. Doe alles bij elkaar in een schaal, verdeel de muntblaadjes over het fruit en schep alles goed door elkaar, dek vervolgens de schaal af en zet weg op een koele plaats voor een paar uur.Het lijkt een vreemde combinatie sinaasappelen en munt, want een sinaasappel eten na het tandenpoetsen is eigenlijk niet te doen, maar toch smaakt deze salade voortreffelijk.

Munt(Mentha) is familie van de lipbloem en is er in vele soorten, voor thee wordt meestal aarmunt gebruikt, bijzonder handig dat de plant meerjarig is, ieder jaar komt het weer op in mijn kruidentuin.
Om pepermunt te maken worden aarmunt en watermunt door elkaar gemengd. Met palingkruid, om paling in 't groen te maken, zou zelfs ook munt(zoals gembermunt) bedoeld worden. De grote chefs in Vlaanderen associëren palingkruid echter met salie of citroenmelisse, voorlopig zijn de geleerden het er niet over eens.
De Romeinen gebruikten het zelfs om hun wijnen er mee op smaak te brengen, in de 9e eeuw kwam het bijna in heel Europa voor, er zouden zo'n 600 soorten zijn.


Voordeel van dit gerecht is dat mensen die geen suiker mogen dit gewoon kunnen eten als dessert, omdat er verder geen suiker wordt toegevoegd.
En als de salade als dessert wordt opgediend, zou de echte liefhebber er nog een scheutje Cointreau of vijgenlikeur aan toe kunnen voegen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten