zaterdag 19 maart 2011

Coma Peren (Conference) als dessert.

Rijpe peren tref je maar zelden, als je geluk hebt op de markt in september of oktober. Meestal wordt het fruit onrijp geplukt en duurt het vaak nog een week voordat de peren eetbaar zijn. Nog vaker worden de peren na de pluk in de herfst opgeslagen in koelschuren.
De peren raken daar als het ware in coma...ze worden gekoeld en nadat de deuren van de koelcel hermetisch zijn gesloten, wordt de laatste zuurstof middels ongebluste kalk aan de koelcel onttrokken.
In het vroege voorjaar koop je dan Conference peren...nog niet helemaal rijp.
Conference is een Engels perenras dat al sinds 1894 in Nederland gekweekt wordt en erg populair vanwege zijn goede houdbaarheid. In Engeland is de soort al voor 1885 ontstaan uit een kruising tussen de rassen Léon Leclerc en Laval. In Nederland was het de familie Vogelaar uit Krabbendijke die verantwoordelijk was voor de eerste aanplant.
In Nederland is het de meest gekweekte handpeer, na de Conference volgt de Doyenne du Comice, vooral in Zeeland en de Betuwe worden ze geteeld.
Voor vier personen:
  • 4 Conference peren
  • glas (zoete)witte wijn
  • 1 eetlepel (vanille)suiker
  • klein handje pijnboompitten
  • wat bittere chocolade en gekonfijte of geraspte sinaasappelschil
  • crême fraiche
  • verse munt
Schil de peren en snijd ze in acht stukken, kook ze even in een beetje witte wijn met wat (vanille)suiker, rooster wat pijnboompitjes met wat rietsuiker, smelt intussen wat bittere chocolade in een au-bain-marie pan, roer er wat gekonfijte of geraspte sinaasappelschil doorheen.

Chocolade smelten in de au-bain-marie pan.

Giet de warme chocolade over de peren, serveer er wat creme fraiche bij en leg er een blaadje munt op.
Munt wordt tegenwoordig nogal neerbuigend als decoratie weggeschreven door de culinaire journalisten, maar er zijn echt gerechten waarin het kruid bijzonder lekker smaakt, zoals bij deze peren. Munt en bittere chocolade gaan altijd goed samen!
Snel en simpel.

1 opmerking: