maandag 6 juni 2011

Frambozen-Kwarktaart

De frambozen waren zo goedkoop in de Utrechtse Kanaalstraat, dat ik wat extra aangeschaft heb, al heel lang wil ik eens een kwarktaart maken. Eigenlijk had ik niet echt een recept voor kwarktaart, geen nood op internet zou ik snel wat kunnen vinden.
En jawel hoor, 'zomerse frambozen kwarktaart' van http://www.toprecepten.com, geen enkel probleem, eenvoudig en snel recept. Verrek er staat een foutje in het recept, bij het deel voor de kwarkvulling begint de tekst met "splits de eieren...", maar bij de ingrediënten komen behalve voor de bodem helemaal geen eieren voor...vreemd.
Geen nood ik ga wel weer even naar een ander recept zoeken, ik had per slot van rekening 7.650 hits op frambozen kwarktaart. Je gelooft je ogen niet, de een na de andere site dient zich aan met exact hetzelfde recept, met overal dezelfde domme fout.... http://www.lekkeretenmaken.nl/, http://www.receptueel.nl, http://www.tournedos.nl,  http://www.cuisinio.nl/,  http://www.mijnlekkersterecepten.nl enzovoorts!
Dat het zo erg was had ik niet verwacht, ik heb geloof ik wel 15 sites met hetzelfde foutieve recept gevonden!
Goed, hier het recept met wat  aanpassingen, en zonder fouten hoop ik.

Bij deze het recept voor een springvorm van ongeveer 24cm:

Voor de taartbodem:
  • 75 gram bloem
  • 3 eieren
  • 70 gram rietsuiker
  • 5 gram bakpoeder of bicarbonaat
  • 1 zakje vanillesuiker
  • de schil van 1 citroen
Voor de vulling:
  • 2,5 dl slagroom
  • 250 gram kwark
  • 4 eidooiers
  • 1,25 dl melk
  • 75 gram basterdsuiker
  • 50 gram suiker
  • 6 blaadjes(rode indien mogelijk) gelatine
  • 250 gram frambozen
  • iets van drank, likeur of eau-de-vie
Klop voor de bodem de eieren en de suiker au-bain-marie,  zeef de bloem en roer erdoor en maak een beslag, doe de citroenrasp en het zout erdoor. Vet een springvorm van 24cm in en bak de bodem op 175˚ af in het midden van de oven gedurende zo'n 20 minuten. Laat de bodem afkoelen, en haal uit de vorm.
Week de gelatine in ruim koud water. Neem een pan met dikke bodem en roer de dooiers en basterdsuiker door de melk, blijven roeren op laag vuur totdat het mengsel wat dikker(yoghurtdik) wordt, niet laten koken want dan stolt het eigeel meteen. Knijp 4 blaadjes gelatine uit en roer door het vlamengsel. Meng de kwark erdoor als het mengsel bijna afgekoeld is.

Klop de slagroom zonder suiker stijf en roer voorzichtig door het mengsel.
Besprenkel de afgekoelde taartbodem met de likeur of eau-de-vie, doe 'm terug in de springvorm en kiep het mengsel erover heen en strijk glad. Dek de taart af en laat verder afkoelen in de koelkast.
Stamp de frambozen fijn en haal door een zeef en doe de suiker erbij, breng aan de kook, doe de laatste twee blaadjes gelatine erbij, laat nog even geleren(tegen het kookpunt aan) en laat afkoelen, au-bain-marie in ijswater.
Haal de taart weer uit de koelkast, naarmate de coulis dikker wordt door het afkoelen kan ze over de bovenkant van de taart verspreid worden. Laat de taart nog minstens  4 uur laten opstijven in de koelkast.

Snijd de taart voor het serveren met een warm mes los van de springvorm. Gebruik ook voor het snijden van de taartpunten een warm mes.
Had plotseling wat aardbeien over, en kon het niet laten...dus ook nog op dezelfde manier een aardbeien kwarktaart gemaakt, ziehier het resultaat.
Voila, Aardbeien Kwarktaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen