De eerste cantharellen van het seizoen geloof ik, vaak komen ze uit Oost-Europa, maar deze zijn uit Portugal. In Nederland worden ze ook vaak hanenkam genoemd. Vroeger werden hier in Nederland met name op de Veluwe veel cantharellen geplukt. Mijn ouders plukten ze daar tijdens een van hun eerste zomervakanties in de jaren vijftig en aten zich er letterlijk ongans aan. Als ik het goed begrepen heb hadden ze eigenlijk geen geld voor vlees, dus aten ze de hele week cantharellen! Het is natuurlijk geen toeval dat het Van der Valk Restaurant de Cantharel op de Veluwe staat. Door de mindere luchtkwaliteit wordt het steeds moeilijker om de cantharel hier te plukken, zelfs de valse hanenkam wordt steeds minder gevonden in Nederland. Niet dat je erg ziek wordt als je per abuis de valse hanenkam hebt geplukt en opgegeten, hoogstens wat diarree. Tegenwoordig bestaat er in Nederland een hardnekkig misverstand dat paddenstoelen plukken tot het uitsterven van de soort leidt. Voor zover ik begrepen heb heeft de soort zich allang voortgeplant op het moment van plukken en heeft de paddenstoel zijn sporen in de bodem achtergelaten.
|
De Portugese Cantharellen! |
Hier is het dus verboden om te plukken, maar zelfs in Zwitserland, op milieugebied een bijna fundamentalistisch land gaf men via borden bij een bospad aan waar je de diverse soorten zou kunnen vinden en wenste men je een plezierige pluk toe! Dus plukten we ons een ongeluk, eindeloos veel cantharellen, vooral in Oostenrijk en Zwitserland, meestal in september, de bossen rond de diep uitgesleten valleien van de Inn(
En genoemd in Zwitserland) en de Vorderrhein stonden er vol mee.
|
De zelfgeplukte paddo's uit de vallei van de En, vlakbij Finstermünz. |
Eierschwamm werden ze in het Duits genoemd, je vond ze in het najaar overal op de markt, ze waren dan ook bijzonder smakelijk met roerei, spekjes, sjalot, veel peterselie en nog meer vers gemalen zwarte peper.
We eten de cantharellen in een lauwwarme salade van dubbelgedopte tuinbonen, ook al zoiets lekkers dit warme voorjaar, ze waren er al vroeg.
|
Links de zongedroogde tomaatjes, met de cantharellen. |
Onze zongedroogde tomaatjes van een paar weken terug passen er prima bij en zijn al behoorlijk op smaak, licht zurig en de olijfolie al wat geparfumeerd door de Provençaalse kruiden.
Tuinbonen werden 6000 voor de jaartelling al gegeten rond de Middellandse Zee, de eerste sporen zijn in Israël gevonden, bij opgravingen in de buurt van Nazareth.
|
Hier het bewijs dat de Romeinen ook al bekend waren met de tuinboon! |
De tuinboontjes worden amper gekookt, eerder geblancheerd in kokend water. Als je wilt kun je ze nog een keer doppen, alhoewel de jonge velletjes goed te eten zijn, toch zijn ze dubbelgedopt nog iets lekkerder! Bak er ook een spekje bij, of versplinter een stukje Parmezaanse kaas en voeg eventueel wat geroosterde pijnboompitten toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten