vrijdag 3 juni 2011

Zongedroogde Tomaten

Paniek in de groentewereld, er is een soort gekke komkommerziekte uitgebroken met desastreuze gevolgen voor de verkoop van groenten.  Men spreekt al dagen over een komkommercrisis.
Massaal worden de tomaten doorgedraaid, zoals hier bij de veiling in Wateringen!
 Met name in Duitsland heeft de ziekte toegeslagen, hetgeen betekent dat ze onze "wasserbomben" nu ook links laten liggen, met als gevolg dat de tomatenprijzen ingestort zijn!
De tomaten worden goed gewassen!
 En dat is goed nieuws, want dan gaan we tomaten inslaan om te drogen en te bewaren in olie voor nog slechtere tijden.
Het is tenslotte mooi weer, want je hebt zon nodig, je kunt de tomaten natuurlijk ook in de oven drogen, maar dan heb je geen zongedroogde tomaten!
Een paar jaar geleden heb ik een droogrek gemaakt om tomaten in te laten drogen.
De tomaten worden in achten gesneden, waarbij de laatste snede schuin is.
Het werkt als volgt eerst worden de tomaten grondig gewassen en daarna op een speciale manier in achten gesneden zodat ze goed en stabiel blijven liggen tijdens het zouten en later in het rek. Het zout dat we gebruiken is kruidenzout van Akwarius, alle tomatenpartjes worden ermee bestrooid, dan zout minstens 4 à 5 uur laten intrekken, intussen vloeit een deel van het vocht uit de tomaten. Daarna gaan we de tomaten weer afspoelen om de restanten van het zout een beetje kwijt te raken.
De tomaten worden gezouten met kruidenzout van Akwarius(natuurvoedingswinkel).
 Vervolgens leggen we de partjes op de roosters en zetten we het rek buiten in de zon, over het rek zit muskietengaas om te voorkomen dat vliegjes onze tomaten alsnog van bacteriën gaan voorzien.
In de avond als de zon ondergaat zet ik het rek binnen en de andere dag gaat het rek weer naar buiten zodra de zon op is.
Het droogrek, eenvoudig zelf te maken, op ieder rekje gaat 1kg tomaten.

Afhankelijk van de grootte van de partjes tomaat duurt, het ongeveer 2 dagen alvorens de tomaten droog genoeg zijn om verder te verwerken.  Zijn ze na 2 dagen nog niet droog genoeg, dan zullen ze verder in oven gedroogd moeten worden. Anders bestaat namelijk het risico dat ze gaan schimmelen.
De verse tijm en oregano zijn uit de tuin, de laurier uit Frankrijk.

De kruiden die bij de olijfolie gevoegd worden zijn verse tijm, laurier en oregano, ook deze worden even mee gedroogd in de zon.
Het resutaat.

Belangrijk om te zorgen dat de lucht enigszins uit de potjes geduwd wordt, we bewaren ze in de koelkast. Daar blijven ze ongeveer een half jaar goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten