zaterdag 4 juni 2011

Confiture de l'Oignon

Zoals eerder beloofd het recept voor confiture of beter chutney van uien, het is een combinatie van zuur en zoet, de gember geeft er bovendien iets exotisch aan.
Vroeger zag ik het vaak in België, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, in de winter zag je het bij de slager. Vaak lag naast de terrine's van wild zwijn of haas een bakje met vuurrode uienringetjes in een soort gelei, nu denk ik dat deze met rode wijn en rode wijnazijn zijn gemaakt, ik heb van beide de witte variant gebruikt.
 De toepassingen zijn  eindeloos vind ik, als je weinig tijd hebt om te koken doet het al veel bij een gebakken kipfileetje. Regelmatig maak ik zelf paté en terrine's van meestal gevogelte, daar past het goed bij, zelfs in combinatie met een zure augurk. Of gooi een schepje op een snijplank, hak met een scherp mes de confiture verder fijn en doe het door een marinade voor vlees of gevogelte.
De oorsprong van chutney ligt in Pakistan en India, het woord chutney komt tenslotte uit het Hindi. Chutney's werden in Azië direct na bereiding gegeten, het was een manier om bijgerechten als fruit en groente te bereiden, meestal met de smaken scherp, zoet en zuur als uitgangspunt.
Pas toen de chutney's naar Europa verscheept werden in 17e eeuw ontstond de noodzaak van conserveren en werd er al snel veel suiker aan toegevoegd. In de 19e eeuw ontstonden de fabrieken die de potjes als delicatesse gingen produceren zoals Crosse & Blackwell


Het recept:
  • 2 kg gemengde uien in halve ringen gesneden
  • 500 gram rietsuiker
  • 4 dl goede droge witte wijn
  • 4 dl witte wijnazijn
  • 350 gram sultana rozijnen
  • 5 kruidnagels
  • 2 teentjes knoflook zeer fijn gesneden
  • 60 gram fijn gesneden gember uit een potje
  • wat cayenne peper en een snuifje kerriepoeder
Voor deze keer heb ik gele ronde uien, rode uien en langwerpige sjalotten gebruikt. Snijd ze doormidden en dan in halve ringen van een ongeveer 2mm dikte. Snijd ook de knoflook en de gember zeer fijn en doe alles samen met de andere ingrediënten in een grote pan en breng aan de kook.
 Laat alles een uur en drie kwartier met de deksel voor driekwart op de pan zachtjes koken, zodat de wijn en de azijn wat inkookt. Let op dat het niet teveel inkookt, de uien moeten bijna of net onder het vocht staan.
Jampotjes sparen!
Was voldoende jampotjes in heet water met soda, spoel ze goed af, en laat ze drogen. Als de uien voldoende afgekoeld zijn kunnen de potjes gevuld worden.

Ja ik weet dat oignon met een i geschreven wordt, maar de confiture is genoemd naar het riviertje de l'Ognon, en toeval of niet in het dal van dit riviertje worden veel uien gekweekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten