vrijdag 10 juni 2011

Biancomangiare, dessert van amandelmelk

Blanc manger zouden de Fransen zeggen. Room, suiker, citroen en amandelen en soms pistachenoten, maar dan een beetje anders. Het gaat om een klein wit puddinkje, in Italië zijn er twee,  die van Val d'Aosta en een uit Sicilië, om preciezer te zijn uit Ragusa, bijna het zuidelijkste puntje van Sicilië.
Ragusa, niet ver van de kust in het Zuidoosten van Sicilië,
Vermoedelijk is de Siciliaanse versie van oorsprong Arabisch, niet zo gek gezien de ligging. De biancomangiare uit Aosta is van koemelk, maar op Sicilië gebruikt men amandelmelk, en daar wilde ik wel wat meer van weten. Hoe maak je in hemelsnaam amandelmelk?
In de middeleeuwen werd het in ieder geval ook in Rome gegeten, daar zijn talloze bewijzen voor gevonden, maar dan waren het ook vaak (zware)hartige gerechten op basis van kalfsbouillon,  room, amandelen en suiker.
Matilde di Canossa, je ziet het haar eten.
Matilde di Canossa(dochter van Bonifatius de derde) was er in ieder geval dol op, en at het regelmatig wanneer ze in Rome was en als warm pleitbezorger van de Romeinse kerk bij de paus op bezoek ging. Ze woonde op het kasteel van Canossa(Reggio Emilia), de ruïnes van kasteel staan er nog.

Van Gogh schilderde amandelbloesem in de Provence.
Er zijn twee soorten amandelen, zoete, rijk aan vitamine E en de bittere bevat blauwzuur, in de keuken gebruiken we dus alleen de zoete. Op Sicilië staan heel veel amandelbomen, maar de meeste amandelen komen uit Californië. Oorspronkelijk groeiden de amandelbomen van het Midden Oosten tot aan de Indus, maar werden heel lang geleden al snel verspreid naar de landen langs de Middellandse Zee, het waren de Spanjaarden die de boom in de 17e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht hebben.
Amandelbomen in bloei, Spanje, prachtige foto:http://woutsfotoblog.blogspot.com

De bomen bloeien al in februari, in september worden de noten geoogst.
De zoete olie in de noten wordt voornamelijk in de cosmetica gebruikt en bijna niet in de keuken.
Amandelen pellen, het valt erg mee.
Amandelmelk, er zijn talloze mogelijkheden, weken in melk, water, koken etc. Ik heb 250 gram amandelen even gekookt en gepeld en daarna even kort geroosterd. Mijn oude Braun weer tevoorschijn gehaald en malen maar. De gemalen amandelen samen met 1,3 liter vloeistof,  half melk en half water aan de kook gebracht, beetje honing van de Acacia erbij samen met wat vanillesuiker. Als het mengsel eenmaal kookt, gas uit en wachten. Als de latte di mandorle  afgekoeld is nog minstens 1 dag in de koelkast laten staan.
De kleur van het mengsel blijft mooi roomwit, net de huidtint van Matilde!
 De volgende dag nog even lichtjes opwarmen om de amandelmeel met behulp van een fijne zeef te scheiden van de melk, je houdt dan precies 1 liter amandelmelk over.
Voor mijn recept heb ik precies een halve liter gebruikt, ruim voldoende voor 2 van die kleine puddingvormpjes(200 ml, doorsnede 11cm en diepte 4,5cm) zoals op de foto te zien is.

Voor de biancomangiare:
 • 500 ml amandelmelk
 • 50 gram maizena
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • schil van 1 citroen heel fijn geraspt
 • 5 blaadjes gelatine
 • klein beetje kaneel
Voor de garnering:
 • paar fijngehakte geroosterde amandelen 
 • geraspte sinaasappelschil en 
 • bittere chocolade geraspt
Week de blaadjes gelatine in een kom koud water en let op dat ze niet aan elkaar plakken. Maak van de maizena een papje met een beetje van de amandelmelk. Verwarm de amandelmelk samen met de suiker en een beetje kaneel, doe de maizena erbij en roer net zolang totdat een dikke romige massa ontstaat. Doe de citroenrasp erbij en roer goed door. En roer één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine er doorheen.
Biancomangiare di Ragusa
Spoel de vormen even om met koud water en vul ze daarna, laat afkoelen en nog een paar uur opstijven in de koelkast.
Bereidt de garnering voor en rooster de amandelen in een droge pan met dikke bodem.
Sinaasappelschil, geroosterde amandelen, bittere chocolade als garnering.

Voor het uitstorten de vormen even in warm water houden. Garneren, pistachenoten worden ook gebruikt als garnering.

  4 opmerkingen:

  1. Heb ipv maizena 4 blaadjes gelatine gebruikt. de pudding blijft dat langer 'staan' De smaak is dan ook beter (mondgevoel)

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Kees, bedankt voor je reactie, sorry zag het pas laat, maar zal het de volgende keer ook eens proberen...
   Groet Eric

   BeantwoordenVerwijderen
  3. It makes me think of Middle-Eastern concept of Muhallabie. I like the fact that you use almond milk. It actually gives me ideas....
   Thanks for sharing it!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi, you make me curious of the Muhallabie.... I like the almondmilk very much, I discovered it this year, lovely for desserts. Funny that you can understand my blog, because I think the translationtool is quite lousy....

   BeantwoordenVerwijderen