zondag 12 juni 2011

Heilbot met rode saus

Een hele heilbot kopen is nog al wat, ze kunnen wel 320 kilo wegen en bijna 5 meter lang worden, tegenwoordig worden ze ook gekweekt aan de Noorse kust en daar worden ze aanmerkelijk minder zwaar.
Heilbot, in het Latijn Hippoglossus

Heilbot, in het Engels halibut en in het Frans fletan, in de Noorse en IJslandse keuken komt de vis al sinds mensenheugenis voor. De vissen leven in de koude zeeën op het Noordelijk halfrond, met name de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszeeën. Heilbot, familie van de schol, eten als ze jong zijn krabben en schelpdieren, eenmaal volwassen zijn het roofvissen geworden en verlaten ze dan ook de bodem van de zee om op voedsel te jagen.
New York 1939, recordvangst.
 Door overbevissing is het dier op de lijst van bedreigde diersoorten geraakt, dus is het maar beter dat we de in Noorwegen gekweekte heilbot eten. Heilbot is niet zo fijn van smaak als tarbot, maar het stevige witte vlees laat zich goed stoven en bakken, heilbot wordt ook veel gerookt.
Heilbot fileren, Zeeland.
 Het Algemeen Dagblad meldde enkele jaren geleden dat er een heilbot van 100 jaar oud gevangen was in de Noordelijke IJszee bij Canada, volgens Schmidt Zeevis woog het dier 260kg zonder kop. De koks van het Promenade Hotel in Den Haag hebben de Heilbot klaargemaakt en er zouden 700 mensen van gegeten hebben, aldus de krant die nooit erg uitgeblonken heeft in waarheidsvinding.
Een heilbot schijnt in het gunstigste geval 50 jaar oud te kunnen worden in de meest optimale leefomstandigheden. Nu vermoed ik dat men 350 liter witte wijn nodig gehad heeft om de reuze heilbot in gaar te stoven, en dat de vaderlandse hoogovens in de gauwigheid een vispan van 5 meter doorsnee gegoten hebben, of heeft men een deel van het oerbos op de Veluwe gekapt teneinde de barbecue heet genoeg te stoken voor het visje?
Heilbot met rode saus voor twee personen:
  • 3 ons heilbot filet
  • 3 dl arrabbiata
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1/3 rode paprika, fijngesneden
  • 1/2 gekonfijte citroen, fijngesneden
  • beetje chilisaus
  • enkele blaadjes verse basilicum
Bereidt de saus voor, neem een pan met dikke bodem en fruit de ui en de paprika een beetje aan, doe de arrabiata en de citroen erbij en roer stevig door elkaar, voeg naar smaak een scheut chilisaus toe en zet de pan op een vlamverdeler.
Heilbot voorzichtig bakken, bij uitzondering in boter.

Bij de visboer vond ik een heilbot-filet van 370 gram voor bijna 9 euro. Met een tang trek ik de laatste verloren graatjes eruit, spoel de filet in ruim koud water en dep 'm droog. Maal wat verse peper over de vis en strooi wat bloem in een plastic zak, doe de filet in de zak en schudt 'm flink door elkaar. Haal de filet uit de zak en schudt goed uit zodat er maar erg weinig bloem achterblijft.
-
Verse heilbot met een saus op basis van arrabiata, gekonfijte citroen en chili.
 Bak de heilbot in boter op hoog vuur onder voortdurend bewegen. Serveer op een voorverwarmde schaal en voeg wat saus met basilicum toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten