De gegrilde paprika, precies goed zo! |
De smaak van die soep toen ben ik nooit meer vergeten, nu na 33 jaar ga ik deze soep proberen zelf te maken. Met een beetje geluk komt die smaak van toen terug.
Chorba en Brik à l’oeuf zijn traditionele ramadan gerechten. In Marokko wordt een vergelijkbare soep opgediend onder de naam Harira.
Met verse koriander. |
Qua groenten wordt van alles gebruikt, courgette, wortel, tomaten, paprika, Spaanse peper. Belangrijk is de bos selderij en koriander die meegekookt wordt. Vaak wordt soep op het eind nog geparfumeerd met citroen en munt.
De soep wordt afgemaakt met een soort vermicelli die lijkt op een meloenpitje, ze noemen het vogeltongetjes in Tunesië. De Algerijnen gebruiken gebroken graan(frik).
Vogeltongetjes of meloenpitjes? |
Als je gaat zoeken naar recepten kom je van alles tegen en lijkt er geen eenduidig recept te bestaan.
Ik geef toe het wordt eentonig, maar wel doeltreffend: ik heb gewoon het vocht als basis gebruikt dat vrijkomt bij het maken van arrabbiata. Zeker als je de arrabbiata gebruikt als basis voor pizza, zeef je het mengsel van tomaten en Spaanse peper, teneinde de pizza niet te verdrinken in de saus.
Verder heb ik geroosterde en ontvelde paprika toegevoegd aan het mengsel, doe vervolgens de wortel en selderij erbij en vergeet de verse koriander niet, voeg eventueel wat water toe en een paar lamsribben. Laat alles op een klein pitje rustig garen, voeg eventueel voor de smaak wat kummel toe.
In plaats van Spaanse peper kan ook harissa gebruikt worden, een Tunesische puree van fijngewreven Spaanse pepers, erg heet van smaak.
Haal de lamsribben eruit en haal alles door de passe-vite of gebruik een staafmixer om de soep fijn te maken, breng eventueel op smaak met een bouillonblokje. Voor een vegetarische versie gebruik je gewoon groentebouillon.
Als laatste voeg je de vermicelli toe, die ironisch genoeg uit Italië komt, geen volk mij bekend die zoveel grappen over Italianen of Sicilianen maken als de Tunesiërs.
Op de achtergrond het kooktoestel waar de Chorba op gemaakt is! |
Als basis voor een liter soep:
- 2 kg tomaten
- 6 paprika's
- 500 gram wortelen
- bosje selderij
- bosje koriander
- 3 rode Spaanse pepers of wat harissa
- vermicelli
- bouillonblokje
- 3 lamsribben
- scheut vierge olijfolie
Niet Zorba... maar Chorba hier en Chorba daar. |
Good to see you back..
BeantwoordenVerwijderenI don't mind a large bowl of chorba althought we make it differently in morocco where it's often called Chorba Fassia from Fes (More veggies: potatoes, turnip but no peppers)..
Actually you just made me crave for it..I might make it tonight!
Hi Nada,
BeantwoordenVerwijderenSorry for my late reaction, was on holiday... well you just taught me the word turnip!
It already appeared to me that the Moroccan kitchen is quite different than the ones from Algeria and Tunesia, these look more alike to me.
Hope you enjoyed your dish!
Dank je wel Nell, voor jou ook natuurlijk, groetjes Eric
BeantwoordenVerwijderen