zondag 29 mei 2011

Citron Givré

Bijna geen vrucht te bedenken die zo belangrijk is voor de keuken, als smaakmaker, om mee te conserveren, om verkleuringen tegen te gaan en de citroen zou zelfs ten tijde van Casanova als anti-conceptiemiddel dienst gedaan hebben. De mythe suggereert dat de vrouwen van Casanova een halve citroen als pessarium gebruikten, en zo zwangerschappen voorkwamen. Alvorens hij gemeenschap met zijn minnaressen had gaf hij ze een halve uitgeholde citroen, met het verzoek die in hun vagina aan te brengen en over hun baarmoedermond te plaatsen. Zo zie je maar, er zijn redenen genoeg om citroenen uit te hollen!

Als Marcello niet als Casanova door kan gaan...

Citroenen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en zijn door de Italianen aan het begin van de jaartelling naar Europa gebracht. Er zijn zo grofweg 7 verschillende soorten, de belangrijkste heten: Blanchetto, Verdello en Primo Fiore. Ze zijn verschillend van kleur, grootte, etc. De Blanchetto bijvoorbeeld is al vroeg in de voorzomer rijp, de Verdello blijft eigenlijk altijd een beetje groen en de Primo Fiore wordt pas in november geel en rijp. Ben er nog niet achter wat hier nu de meest gebruikte citroen is! Zuid-Italië en Sicilië staan vol met citroenboomgaarden.
v.l.n.r. Blanchetto, Primo Fiori en Verdello

Voor als het warm is, fris citroen-roomijs verpakt in een citroen. Een makkelijk gerecht en het ziet er altijd prachtig uit en een feest voor kinderen. Bovendien is het recept uit wisselbaar met sinaasappelen.

 Recept voor 8 gevulde citroenen:
  • 8 citroenen 
  • 2 eieren en 2 eidooiers
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1/4 liter slagroom
  • geraspte schil van 1 citroen
 Snijd van de citroenen iets schuin een kapje van de bovenkant af en snijd ook een heel klein stukje van de onderkant af, zodanig dat de citroenen makkelijk op hun onderkant rechtop blijven staan.
Hol de citroenen voorzichtig uit en knijp het vruchtvlees van 5 citroenen uit boven een zeef.
Leg de uitgeholde citroenen samen met de kapjes in de diepvries.

Doe het sap in een pan met dikke bodem, breng aan de kook en doe er 60 gram basterdsuiker en de geraspte citroenschil bij,  en laat het sap onder af en toe roeren inkoken tot een 1/2 dl.
Laat het ingekookte sap wat afkoelen tot ongeveer 30˚.
Klop de eieren en de eidooiers samen met 40 gram basterdsuiker tot een luchtig geheel en klop het nog lauwe citroensap er doorheen.
Klop de slagroom iets dikker als yoghurt, en meng het voorzichtig samen met het dooiermengsel tot één geheel en doe het vervolgens in een open bak bovenin de diepvries en schep het mengsel ieder half uur even om.
Als het mengsel begint te stollen verdeel het dan voorzichtig over de 8 citroenen, plaats ze in een bak en dek af met plastic folie. Laat de citroenen nu nog minstens 3 uur in de vriezer staan, alvorens ze te serveren.
Citron Givré

Geen opmerkingen:

Een reactie posten