woensdag 20 januari 2016

Beignets de Potiron, Pompoenkoekjes

Vorig jaar maakte ik allerlei preikoekjes, helaas nog steeds niet beschreven hier, maar gisteren bakte ik een koekje van het vruchtvlees van een pompoen.
Het basisrecept vond ik in een oud Frans boek. In Frankrijk heeft men talloze namen voor pompoen, b.v. courge, potiron, citrouille. Courge is min of meer de verzamelnaam waar meerdere soorten onder gebracht worden, zoals de courge musqué, courge buttercup of courge spaghetti.

De citrouille is altijd de grote oranje met de grove partjes, ze kunnen enorm groot worden. Het laatste record dateert van nazomer 2013, Napa Valley, Californië, u gelooft het niet, maar men had er een van 922 kg gekweekt.
Het woord courge maakt duidelijk dat de courgette familie is. Citrouille komt van het Latijnse woord citreum en lijkt op citron, dit waarschijnlijk ook deels door de gelige kleur.
Zo bestaat er de citrouille de Tourraine uit de Loirestreek, maar ook de citrouille géante Atlantique.
De herkomst van de pompoen is naar alle waarschijnlijkheid het zuiden van Amerika, op dit moment wordt de vrucht op alle continenten gekweekt.

In Portugal worden zelfs een soort oliebollen gemaakt van pompoenpuree, samen met suiker, kaneel en gist. Op de plaatjes van internet lijken ze verdacht veel op ‘onze’ oliebollen. Ze worden dan ook vooral met kerstmis gegeten.

Ingrediënten
  • 250 gram grof geraspte pompoen
  • 1 grote gele ui fijn gesneden
  • 3 cm spaanse peper fijn gesneden
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 dessertlepel crême fraiche
  • vers gemalen peper
  • fleur de sel
  • halve theelepel anijspoeder
  • wat verse tijm
Voor het opdienen:
  • fijn gehakte peterselie of koriander
  • halve citroen om te besprenkelen
  • halve rode ui heel dun gesneden, desnoods met de mandoline
Schil en rasp de pompoen en zet weg.
Snijdt de ui en de Spaanse peper en bak deze in wat olijfolie, als ze bijna gaar zijn vermeng ze dan met het geraspte vruchtvlees van de pompoen en doe de kruiden er bij.
Klop het ei met de bloem en de crême fraiche, voeg het bakpoeder toe, als deze laatste een beetje aanslaat is het tijd om de rest erbij te doen.
Meng alles voorzichtig door elkaar, deze hoeveelheid is voldoende voor zes kleine koekjes van een centimeter of acht doorsnee.
Op basis van bovenstaand recept.
 Doe wat boter en olie in de koekenpan, bak ze vervolgens op matig vuur in zo'n acht minuten gaar.
Let op bak ze niet te bruin, nu zeg ik dat vaker, maar in dit geval zeker!

Zowel bij vis of vlees te eten, of als voorgerechtje.
Eenvoudig, maar doeltreffend.
Met bakken kun je een ring gebruiken om mooie ronde vormpjes te krijgen, wat van het mengsel in de ring die op de bodem van de koekenpan rust, even aandrukken en zie het resultaat.

Photo Joëlle Dollé

Eerder schreef ik over pompoensoep.


1 opmerking:

  1. Hoewel je me altijd weet te overtuigen met je overheerlijke creaties, sla ik dit keer toch echt beleefd af, Eric. Ik heb de pompoen voor altijd uit mijn leven verbannen. Het is niet anders ;-)

    BeantwoordenVerwijderen