Het basisrecept vond ik in een oud Frans boek. In Frankrijk heeft men talloze namen voor pompoen, b.v. courge, potiron, citrouille. Courge is min of meer de verzamelnaam waar meerdere soorten onder gebracht worden, zoals de courge musqué, courge buttercup of courge spaghetti.
De citrouille is altijd de grote oranje met de grove partjes, ze kunnen enorm groot worden. Het laatste record dateert van nazomer 2013, Napa Valley, Californië, u gelooft het niet, maar men had er een van 922 kg gekweekt.
Het woord courge maakt duidelijk dat de courgette familie is. Citrouille komt van het Latijnse woord citreum en lijkt op citron, dit waarschijnlijk ook deels door de gelige kleur.
Zo bestaat er de citrouille de Tourraine uit de Loirestreek, maar ook de citrouille géante Atlantique.
De herkomst van de pompoen is naar alle waarschijnlijkheid het zuiden van Amerika, op dit moment wordt de vrucht op alle continenten gekweekt.
In Portugal worden zelfs een soort oliebollen gemaakt van pompoenpuree, samen met suiker, kaneel en gist. Op de plaatjes van internet lijken ze verdacht veel op ‘onze’ oliebollen. Ze worden dan ook vooral met kerstmis gegeten.
Ingrediënten
- 250 gram grof geraspte pompoen
- 1 grote gele ui fijn gesneden
- 3 cm spaanse peper fijn gesneden
- 1 ei
- 50 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 dessertlepel crême fraiche
- vers gemalen peper
- fleur de sel
- halve theelepel anijspoeder
- wat verse tijm
- fijn gehakte peterselie of koriander
- halve citroen om te besprenkelen
- halve rode ui heel dun gesneden, desnoods met de mandoline
Snijdt de ui en de Spaanse peper en bak deze in wat olijfolie, als ze bijna gaar zijn vermeng ze dan met het geraspte vruchtvlees van de pompoen en doe de kruiden er bij.
Klop het ei met de bloem en de crême fraiche, voeg het bakpoeder toe, als deze laatste een beetje aanslaat is het tijd om de rest erbij te doen.
Meng alles voorzichtig door elkaar, deze hoeveelheid is voldoende voor zes kleine koekjes van een centimeter of acht doorsnee.
Op basis van bovenstaand recept. |
Let op bak ze niet te bruin, nu zeg ik dat vaker, maar in dit geval zeker!
Zowel bij vis of vlees te eten, of als voorgerechtje.
Eenvoudig, maar doeltreffend. |
Photo Joëlle Dollé |
Eerder schreef ik over pompoensoep.
Hoewel je me altijd weet te overtuigen met je overheerlijke creaties, sla ik dit keer toch echt beleefd af, Eric. Ik heb de pompoen voor altijd uit mijn leven verbannen. Het is niet anders ;-)
BeantwoordenVerwijderen