zondag 28 augustus 2011

Scharrelkip in Cidersaus met verse Dragon

Neem een grote scharrelkip of parelhoen snijdt deze in stukken en marineer 24 uur in appelcider, een marinade van appelcider of witte wijn werkt erg goed bij gevogelte. Het maakt niet zoveel uit of je droge of zoete appelcider neemt voor de marinade, zelfs als je zoete cider gebruikt voor de saus blijft de smaak vrij rins.

Appelcider die ik gebruik is zelf gemaakt, daarover meer als de tijd om cider te maken daar is, maar cider uit de winkel voldoet ook, alhoewel het aanbod in Nederland vrij mager is. Houdt 2 dl cider over in de fles en bewaar die voor het maken van de saus op het eind, maak met de rest van de cider de marinade.

Voor de marinade:
 • Appelcider brut of demi-sec, 1 fles
 • peperkorrels
 • tijm en laurier
 • scheutje olijfolie
 • paar takjes verse dragon fijngehakt
 • stuk winterwortel in plakjes
 • 1 fijngesneden ui
Droog de stukken kip goed af na het marineren, neem een grote braadpan en bak rondom bruin in een beetje olijfolie op middelhoog vuur. Zeef de marinade door een doek of fijne zeef, en blus de kip er mee af. Zet het vuur laag en doe de deksel zo op de pan, dat er nog een klein kiertje ontstaat. Laat nu nog minstens 40 minuten garen en voeg af en toe wat van het marinadevocht toe.
Leg de stukken kip als ze gaar zijn op een schaal en houdt ze warm, fruit een zeer fijngesneden sjalotje in wat boter, voeg wat farine fluide toe of gewone (patent)bloem, laat garen en voeg wat cider toe, breng op smaak met wat vers gemalen peper en maak een mooie saus!
Schenk de saus over de kip of parelhoen en garneer met wat verse dragon en fijngehakte verse bieslook!
Room is echt niet nodig en voegt weinig toe wat mij betreft.
Kip of parelhoen op z'n Normandisch, de streek van de Cider.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten